Laman Utama Berita Terkini Perubahan Iklim
Perubahan Iklim
AKTIVITI PENGGUNA PENYEBAB PEMANASAN GLOBAL PDF Print E-mail
Written by Datuk Dr. Marimuthu Nadason   
Friday, 22 August 2014 09:30

Cuaca panas yang berlaku pada masa ini, jelas menunjukkan pemanasan global kian menjadi isu yang semakin penting dan kritikal kepada seluruh warga bumi.

Mengikut data yang dinyatakan dalam Laporan Panel Antara Kerajaan untuk Perubahan Cuaca (PICC), peningkatan suhu bumi yang ketara merupakan bukti yang menunjukkan berlakunya perubahan iklim, iaitu antara tahun 1880 dan tahun 2012, secara purata suhu permukaan bumi telah meningkat kira-kira 0.85oC.

Walaupun suhu yang meningkat kurang daripada 1oC, namun beberapa kesannya amat menakutkan, seperti kejadian banjir yang kerap berlaku, kemarau yang panjang, kebakaran hutan, wabak demam denggi yang semakin meningkat dan sebagainya.

Daripada laporan PICC tersebut, saintis juga meramalkan suhu permukaan bumi akan meningkat antara 0.3 dan 4.8oC pada abad ke-21, Bayangkan kesan yang bakal dialami jika suhu adalah lebih tinggi ataupun suhu yang amat rendah sehingga kehidupan harian tidak dapat dijalankan.

Di samping itu, perubahan suhu bumi juga menyebabkan pencairan glasier di Kutub Utara dan Kutub Selatan, yang kemudiannya memberi kesan kepada kenaikan paras laut dunia.

Read more...
 
SEJAUHMANAKAH SERIUSNYA KEBIMBANGAN TENTANG MASALAH ALAM SEKITAR DI SABAH? PDF Print E-mail
Written by Foon Weng Lian   
Sunday, 20 October 2013 09:43

Hampir setahun yang lalu, pihak berkuasa negeri mendedahkan bahawa mereka telah mendakwa lima pengusaha kilang kelapa sawit daripada 124 pengusaha yang beroperasi di Lembangan Sungai Kinabatangan ke mahkamah sejak 2010. 

Lima kilang tersebut telah dikenakan denda sebanyak RM75,000 setiap satu bagi pelbagai kesalahan di bawah Akta Kualiti Alam Sekitar, 1974 termasuk melepaskan sisa kumbahan melebihi had yang dibenarkan, melanggar peraturan takungan air buangan dan resapan tanah.

Walau bagaimanapun, keracunan sungai-sungai di negeri ini terus berlaku. Insiden terbaru melibatkan sekumpulan pelancong asing menyaksikan lapisan atau tumpahan minyak yang terapung mengalir melalui mereka  semasa ekspedisi mengesan hidupan liar di salah sebuah anak sungai Kinabatangan. Perkara yang berlaku di luar jangkaan ini telah menyebabkan gambar lapisan minyak tersebut telah dimuat naik ke laman sesawang oleh pelancong asing tersebut.

Read more...
 
MAKLUMAT TERKINI MENGENAI PERUBAHAN IKLIM - 2013 PDF Print E-mail
Written by Foon Weng Lian   
Sunday, 20 October 2013 08:30

Amaran tentang sistem iklim adalah jelas dan sejak 1950-an, banyak perubahan yang telah diperhatikan adalah tidak diramalkan sejak 100 tahun yang lalu.

Atmosfera dan lautan telah memanas, liputan salji dan ais telah lenyap, paras laut telah meningkat dan kepekatan gas rrumah hijau telah meningkat. Pengaruh manusia dalam sistem iklim adalah jelas. Penurunan gas rumah hijau yang drastik dan berterusan perlu dilakukan segera bagi menghadkan dan memperlahankan perubahan iklim.

Ia adalah besar kemungkinan bahawa pengaruh manusia merupakan faktor yang utama dalam pemanasan global yang diperhatikan sejak pertengahan abad ke-20. Setiap tiga dekad (1981-1990, 1991-2000, 2001-2010) yang telah berlalu adalah lebih panas daripada dekad-dekad yang lalu sejak 1850. Di hemifera utara, 1983-2012 merupakan tempoh yang paling panas sejak 1400 tahun yang lalu.

Read more...
 
JEREBU - GARIS PANDUAN PENGGUNA PDF Print E-mail
Written by Mathini Arveena Ravee   
Tuesday, 25 June 2013 07:24

Malaysia sekali lagi diselimuti oleh jerebu. Fenomena tahunan ini tidak menunjukkan tanda-tanda pemulihan malahan secara beransur-ansur, semakin teruk daripada yang terdahulu. Kita sebagai pengguna, perlu melengkapkan diri dengan maklumat-maklumat yang penting berkaitan dengan jerebu untuk melindungi diri kita dan juga orang-orang yang tersayang.

Apakah itu jerebu?
Kemunculan jerebu adalah disebabkan oleh penyebaran cahaya oleh partikel-partikel asap yang tergantung di udara. Pengumpulan partikel-partikel ini dalam jumlah yang besar boleh menghalang penembusan cahaya matahari melalui atmosfera yang kemudiannya mengurangkan darjah penglihatan dengan ketara. Partikel-partikel yang kecil ini boleh disebabkan oleh fenomena semulajadi dan aktiviti-aktiviti manusia. Contoh keadaan semula jadi yang menyebabkan jerebu adalah fenomena El-Nino 1997 yang memanjangkan iklim panas dan kering.

Read more...
 
HAZE – CONSUMER'S GUIDELINES PDF Print E-mail
Written by Mathini Arveena Ravee   
Sunday, 23 June 2013 08:51

Malaysia is once again blanketed by haze. The annual phenomenon shows no signs of improvement and is progressively worse than the ones earlier. We, as consumers, need to equip ourselves with the information that is vital to protect us and our loved ones.

What is Haze?
The appearance of haze is caused by the scattering of light by the suspended smoke particulates. The gathering of the small particles in large numbers could inhibit the penetration of sunlight through the atmosphere which then significantly reduces visibility. These tiny particles could be the result of natural phenomenon as well as human activities. An example of a natural condition which resulted in the haze was the El-Nino phenomenon of 1997 which extended the hot and dry climate.

This caused uncontrollable forest fire since the affected region faces low water pressure that made it difficult to manage forest fires. Human activities such as industrialization are one of the major contributor of haze. Smog from factories and motor vehicles as well as open forest burning in Kalimantan poses a serious threat for the air. In a study conducted, it was concluded that the biomass burning from the Indonesian forests was the main cause of organic aerosol particles during haze events in Malaysia if compared to other anthropogenic sources such as urban and traffic emissions (M. Radzi et al. 2004).

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 13

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

KonsumerKINI RSS Feed

feed-image Feed Entries

Report PRODUCT SAFETY INCIDENTS

Consumers and businesses can lodge report regarding incidents cause by the products they or their customers use.

Click below for consumers' incident report formand

Click below for business incident report form.


Click here to go to the APEC PSIISS website


Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.