Laman Utama Berita Terkini Alam Sekitar MARI BERSAMA-SAMA JAYAKAN KEMPEN “HARI TANPA BEG PLASTIK”
MARI BERSAMA-SAMA JAYAKAN KEMPEN “HARI TANPA BEG PLASTIK” PDF Print E-mail
Written by Sam Wong   
Wednesday, 05 January 2011 13:53

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah melancarkan kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” di peringkat kebangsaan.

Semua pasar raya besar, pasar raya dan stesen minyak  tidak akan memberi beg plastik secara percuma pada setiap hari Sabtu.

Dalam usaha kerajaan untuk mengurangkan kegunaan beg plastik, orang ramai perlu membayar 20 sen bagi setiap beg plastik apabila mereka membeli belah pada hari Sabtu di pasar raya besar, pasar raya dan stesen minyak Petronas.

Jumlah wang yang dikutip daripada penjualan beg plastik ini akan disalur kepada dana untuk kebaikan alam sekitar dan komuniti.

Walau bagaimanapun, penduduk di Pulau Pinang perlu membayar 20 sen untuk setiap beg plastik setiap hari apabila dasar“Hari Tanpa Beg Plastik” Kerajaan Pulau Pinang dilaksanakan bermula pada 1 Januari 2011

Semua pasar raya besar, pasar raya, farmasi, restoran makanan segera, restoran nasi kandar serta stesen minyak perlu melaksanakan kempen “Tiap-tiap Hari Mengurangkan Beg Plastik”.

Dasar hari tanpa beg plastik percuma dapat mendorong orang ramai memikir tentang alam sekitar apabila mereka membeli belah.

Secara purata, setiap orang menggunakan 8 beg plastik setiap minggu. Kebanyakan beg plastik ini tidak digunakan semula. Jika beg plastik dibuang, ia memerlukan 500 tahun untuk diuraikan. Ini merupakan satu beban kepada bumi.

Menurut kajian, penduduk Malaysia memboroskan sebanyak 163 bilion bahan yang dapat dikitar semula dalam masa dua tahun. Jika semua bahan ini diguna atau dikitar semula, ia membawa manfaat yang besar kepada penduduk dan alam sekitar di Malaysia.

Di samping itu, kerajaan Pulau Pinang juga melaksanakan kempen tanpa polistrena di semua pusat penjaja kerajaan tempatan.

Plastik dan polistrena merupakan bahan yang tidak dapat berurai secara semula jadi. Jadi pengurangan kegunaan polistrena merupakan satu cara yang dapat menjaga alam sekitar.

 


Sam Wong
Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.