Laman Utama Berita Terkini Alam Sekitar TEROKAI PENGGUNAAN TENAGA ALTERNATIF
TEROKAI PENGGUNAAN TENAGA ALTERNATIF PDF Print E-mail
Written by Mageswaran Senderal   
Wednesday, 03 April 2013 07:29

Tenaga berasal daripada perkataan Yunani, iaitu keupayaan dan kemampuan. Tenaga alternatif merujuk kepada tenaga yang boleh diperbaharui tanpa memberi kesan kepada tenaga yang tidak boleh diperbaharui. Pada masa ini, tenaga alternatif juga banyak digunakan bagi menggantikan sumber tenaga yang lama kerana kesan sampingannya. Terdapat beberapa kebaikan dan keburukan daripada tenaga alternatif.

Antara kebaikannya adalah tenaga alternatif dapat mengelakkan pencemaran.  Pembakaran bahan fosil seperti petroleum akan mengeluarkan gas beracun yang dinamakan sebagai karbon monoksida, yang menjadi salah satu punca utama dalam pencemaran udara. Manakala sumber tenaga alternatif seperti solar, biomass, hidro dan sebagainya hanya menggunakan tenaga semula jadi dan tidak mencemarkan alam sekitar.

Kebaikan seterusnya ialah dapat mengatasi krisis tenaga. Pertambahan penggunaan jentera seperti kenderaan yang semakin hari bertambah mengakibatkan pertambahan dalam penggunaan bahan fosil seperti petroleum. Lama-kelamaan, sumber bahan fosil akan kehabisan dan tidak dapat dihasilkan lagi. Dengan adanya sumber tenaga alternatif ini, ia dapat mengurangkan kebergantungan kepada sumber yang terhad seperti petroleum, arang batu dan sebagainya.


Kebaikan yang ketiga adalah sumber tenaga ini boleh dikitar semula. Contohnya, sumber fosil seperti petroleum tidak dapat dikitar semula seperti biomass dan tenaga hidro. Ini kerana sumber tenaga alternatif hanya bergantung kepada alam semula jadi seperti air, angin dan matahari.

Kebaikan yang keempat adalah, tenaga alternatif seperti tenaga nuklear dapat digunakan untuk menyembuhkan penyakit. Sinaran gama daripada tenaga nuklear dapat digunakan untuk merawat penyakit kanser.

Walaupun penggunaan tenaga alternatif memberi kebaikan dalam kehidupan harian kita, namun ia ada juga mempunyai keburukan. Antaranya adalah menjejaskan ekologi alam sekitar. Contohnya, pembinaan empangan hidroelektrik memusnahkan hutan yang luas dan banyak kawasan hutan juga akan ditenggelami air yang menyebabkan hidupan liar di kawasan itu mati.

Keburukan yang seterusnya adalah keselamatan manusia turut terancam, iaitu risiko menerokai sumber tenaga nuklear adalah agak tinggi. Kebocoran loji nuklear juga boleh mencemarkan alam sekitar dan mengancam keselamatan manusia jikalau berlaku sebarang bencana.

Keburukan yang ketiga adalah tenaga alternatif hanya terdapat di tempat tertentu sahaja. Tenaga alternatif seperti angin perlu bergantung kepada angin kencang dan hanya didapati di kawasan tertentu sahaja. Tempat yang tiada angin kencang tidak boleh menggunakan sumber tenaga ini untuk mengganti dengan tenaga fosil.

Sumber alternatif mempunyai banyak kebaikan daripada keburukannya. Oleh itu, sumber ini haruslah dipelopori oleh semua pihak bagi memastikan sumber bahan fosil dapat dikekalkan daripada mengalami kepupusan atau kehabisan.

Mageswaran Senderal
29 Mac 2013

 

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.