Laman Utama Berita Terkini Hak Asasi Manusia GANGGUAN BULI SIBER KEPADA KESELAMATAN KANAK-KANAK
GANGGUAN BULI SIBER KEPADA KESELAMATAN KANAK-KANAK PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 28 June 2010 11:29

Penggunaan teknologi telekomunikasi dan internet kini kian hebat disalahgunakan oleh pembuli siber. Buli siber tidak melibatkan fizikal tetapi lebih kepada emosi. Melalui teknologi ini, terdapat ramai remaja yang dibuli, sama ada diejek, dibenci dan dipulaukan oleh orang lain melalui laman sosial, laman video dan sistem pesanan ringkas (sms).

Definisi buli siber adalah gangguan yang berterusan, sebarang penghinaan yang dilakukan di alam siber iaitu internet, tanpa wayar atau telefon ke atas remaja. Pembuli di alam siber lebih agresif kerana identiti mereka yang tidak diketahui. (AITI Cyber Safety)

Alia (bukan nama sebenar) telah memberitahu yang seorang kawannya telah memuat naik sebuah videonya ke dalam laman video Youtube. Terdapat beberapa kawan sekolahnya yang lain telah menulis beberapa komen negatif mengenai pakaiannya dan menyebutnya sebagai seorang yang pelik. Dia sangat terganggu dan tidak mahu ke sekolah kerana kejadian itu.

Buli siber boleh memberikan impak yang sangat besar kepada remaja/mangsa. Bagi sesetengah orang, sesuatu pernyataan atau video itu mungkin dianggap sebagai bahan gurauan. Tetapi kepada mangsa, perkara itu boleh memalukan dan sehingga boleh menyebabkan seorang remaja membunuh diri kerana baginya, gurauan itu adalah melampau.

Di Missouri, Amerika Syarikat, seorang remaja perempuan bernama Megan Meier, 13 tahun, telah berkenalan dengan seorang remaja lelaki melalui laman Myspace. Malangnya “remaja lelaki” berkenaan sebenarnya adalah beberapa individu dan telah mempermainkannya. Megan yang berasa kecewa akhirnya telah membunuh diri. Kejadian ini telah mengejutkan masyarakat setempat.

Ryan Halligan, 15 tahun dari Vermont pula telah dituduh sebagai gay oleh kawan sekelasnya dan dia juga telah membunuh diri kerana tidak tahan dengan tuduhan yang dilakukan melalui sistem pesanan ringkas.

Anda juga mungkin pernah mendengar kisah tentang Ghyslain Raza atau Budak Starwars yang menghabiskan satu semester persekolahannya di wad psikiatri kerana video peribadinya sedang bermain pedang dimuat naik oleh kawannya. 

Walau bagaimanapun di Malaysia masih ramai yang tidak mengetahui atau tidak menganggap bahawa buli siber sebagai sesuatu yang serius. Kes yang dilaporkan kepada pihak penguatkuasa juga amat sedikit. Sehingga pada Oktober 2007, terdapat 60 kes buli siber telah dilaporkan kepada CyberSecurity Malaysia (ReaderDigest Asia, Phil McKenna)

Oleh itu, masyarakat, terutamanya sekali ibu bapa, perlulah memberi perhatian kepada anak-anak dan penggunaan teknologi seperti internet dan telefon bimbit. Ibu bapa perlu bertanya tentang aktiviti mereka dan memantau penggunaan internet di rumah. Mereka juga boleh memasukkan perisian yang boleh menyimpan data internet yang dilayari anak-anak (kerana jenayah ini selalunya tidak diberitahu).

Walaupun terdapat undang-undang yang digubal seperti Akta Jenayah Komputer 1997 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, namun pada yang sama, pihak berkuasa juga perlu mengambil inisiatif untuk menghalang kejadian ini daripada terus berlaku melalui kempen atau program kesedaran. 

Nota: S223, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998: Penyalahgunaan kemudahan atau perkhidmatan jaringan. Sebarang komen, permintaan, atau mana-mana komunikasi yang berbaur lucah, kurang sopan, tidak benar, mengganggu atau menyinggung perasaan  dengan niat untuk menyerang peribadi, menyalahguna, mengugut dan menyakitkan orang lain adalah satu jenayah. Sekiranya disabitkan, seseorang itu boleh dikenakan hukuman – saman tidak melebihi RM50,000.00 atau penjara tidak melebihi satu tahun.

Azwa Abdul Rahman
Bahagian Hak Asasi Manusia
ERA Consumer Malaysia

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.