Laman Utama Berita Terkini Isu Umum Wajarkah PLUS tutup lorong tambah nilai sempena Aidilfitri
Wajarkah PLUS tutup lorong tambah nilai sempena Aidilfitri PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Friday, 16 June 2017 10:48

Pengumuman pihak PLUS menutup 134 lorong tambah nilai pada 22 Jun hingga 2 Julai 2017 sempena cuti Hari Raya Aidilfitri bagi tujuan melancarkan pergerakan trafik merupakan satu langkah bijak bagi menangani kesesakan.

Namun begitu dari sudut lain, pengguna terpaksa membayar wang pendahuluan bagi penggunaan kad Touch n Go dilihat membebankan pengguna, apatah lagi dengan peningkatan kos, kenaikan harga barang dan persiapan raya yang memerlukan bajet melebihi daripada bulan-bulan biasa.

Lazimnya pengguna membuat tambah nilai untuk perjalanan jauh dari RM50 hingga RM200.

Wajarkah pihak PLUS mengutip bayaran pendahuluan daripada pengguna? Namun masalah kesesakan jalan raya masih tiada penyelesaian.

 Malah, kemalangan yang disebabkan oleh objek asing yang berada di jalan raya seperti tayar, besi, serpihan kemalangan dan sebagainya masih berlaku.

Pada tahun 2016, Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) menerima 25 aduan berkaitan objek benda asing yang menyebabkan kerosakan pada kenderaan mereka.

Tuntutan terhadap pihak PLUS sukar untuk diselesaikan dan pihak PLUS seolah-olah mengambil ringan terhadap isu ini.

Pengguna juga perlu ambil maklum, terdapat lokasi tambah nilai yang dikenakan caj.

Sekiranya pengguna membuat tambah nilai di kedai serbaneka seperti 7-eleven, 99 speedmart, myNEWS.com, Mydin, ATM, CDM, stesen petrol dikenakan caj sebanyak 0.53sen.

Dengan peningkatan kos sara hidup, caj-caj sedemikian turut membebankan penguna. Pihak PLUS juga harus memastikan lokasi tambah nilai terutama di stesen minyak dan ATM tidak tergendala, agar dapat memenuhi permintaan pengguna pada waktu tersebut.

Pihak PLUS seharusnya memaklumkan pengumuman ini lebih awal tiga bulan bagi persiapan pengguna.

Secara hakikatnya, manusia akan mudah lupa dan ada segelintir pengguna yang terlupa untuk memeriksa nilai baki kad.

Adakah pihak PLUS menyediakan kakitangan yang akan membantu pengguna yang menghadapi masalah tersebut?

Hal ini perlu dipertimbangkan, sekiranya pihak PLUS benar-benar untuk mengangani masalah kesesakan. Oleh itu, wajar sekiranya pihak PLUS menyediakan satu lorong tunai bagi kes-kes kecemasan seperti di atas.

Harap pihak PLUS mengambil serius kewujudan objek asing yang berada di atas lebuh raya sebelum mengambil keputusan untuk menutup lorong tunai yang sememangnya membebankan rakyat secara amnya.

SITI RAHAYU ZAKARIA adalah ketua pegawai eksekutif FOMCA.

 

sumber :- http://www.malaysiakini.com/letters/385660

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.