Laman Utama Berita Terkini Keselamatan Produk Hati-hati, Jangan Sampai Terjerat
Hati-hati, Jangan Sampai Terjerat PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Monday, 28 September 2015 11:40

Simpanan emas dikatakan mampu memberi pulangan yang tinggi dalam jangka panjang. Namun, Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) tetap menasihati orang ramai untuk lebih berhati –hati dengan sebarang bentuk perniagaan atau pelaburan membabitkan emas.

Timbalan Presiden FOMCA, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, orang ramai perlu sentiasa merujuk kepada pihak berkuasa bagi mendapatkan kepastian berhubung sesuatu urus niaga yang ingin dilakukan.

“Mereka perlu berwaspada dengan syarikat atau perniagaan yang menawarkan skim-skim atau hadiah yang istimewa.

“Bukan itu sahaja orang ramai juga perlu berhati-hati memilih jenis simpanan,” katanya.

Walaupun agak sukar mengenal pasti syarikat atau perniagaan itu yang tidak berdaftar dengan Bank Negara Malaysia (BNM), tetapi ia harus dibuat bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan.

Sebelum ini terdapat beberapa syarikat yang didapati melakukan  penipuan pelaburan emas tetapi agak sukar dikesan kerana ada di antaranya yang tidak berdaftar.

Mengulas berhubung perbezaan di antara pelaburan dan simpanan emas, katanya, pelaburan adalah bentuk pelaburan jangka panjang yang mendatangkan keuntungan yang banyak tetapi mempunyai risiko yang tinggi.

“Berbeza dengan simpanan emas yang dibuat sendiri yang tidak mempunyai risiko tinggi dan emas boleh disimpan dalam peti keselamatan di bank-bank,” katanya.

Orang ramai yang membuat pembelian emas juga digalakkan mempunyai pengetahuan tentang emas.

“Ini kerana nilai emas berbeza mengikut bentuk. Sebab itu adalah digalakkan untuk membuat simpanan emas di dalam bentuk jongkong atau barang kemas,” katanya.

Bagaimanapun, Mohd Yusof berkata, pelaburan atau simpanan emas ini adalah sesuai bagi tempoh jangka panjang.

“Nilai emas tidak mempunyai susut nilai. Namun jika berlaku mungkin disebabkan oleh faktor-faktor lain tetapi kerugian tidak besar.” Katanya.

 

Sumber : Sinar Harian – Bisnes – (28 September 2015, Isnin)

 

 

 

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.