Laman Utama Berita Terkini Kesihatan Hati-Hati Bila Membeli Ubat - FOMCA
Hati-Hati Bila Membeli Ubat - FOMCA PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Wednesday, 16 March 2016 09:14

Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggesa pengguna agar lebih berhati-hati ketika membeli ubat-ubatan terutama secara online.

Timbalan presiden FOMCA, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata ketika akses kepada perubatan kini menjadi mudah, adalah penting pengguna membeli ubat-ubatan mereka dari farmasi berlesen atau menerusi doktor perubatan.

"Pengguna hendaklah mengelak daripada membeli dari internet oleh kerana sumber dan status penjual tidak diketahi. Begitu juga membeli di kaki lima atau pasar malam.

"Kebanyakan pengguna yang membeli dari sumber ini tidak pun tahu kesan sampingan mengambil ubat berkenaan.

"Mengetahui bagaimana ubat-ubatan memberi kesan kepada gaya hidup anda adalah penting kerana ia memberi peluang kepada anda untuk menyelamatkan nyawa," katanya pada sidang akhbar mengenai Hari Hak Penggunan Sedunia (WCRD) 2016 di sini hari ini.

WCRD adalah acara tahunan yang disambut di seluruh dunia pada 15 Mac, bagi menimbulkan kesedaran tentang isu-isu pengguna.

Mohd Yusof berkata, Fomca akan melancarkan kempen seluruh negara, "Ketahuilah Ubat Anda".

Kempen yang bermula hari ini hingga Sept akan mendidik pengguna untuk mengetahui cara pengubatan yang betul, kesan sampingan, bila perlu mengambil antibiotik, dan sumber-sumber medikasi.

 

Sumber : Bernama (15 Mac 2016, Selasa), http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/ge/newsgeneral.php?id=1225282

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.