Laman Utama Berita Terkini Kesihatan MAKANAN SEGERA PUNCA OBESITI KANAK-KANAK
MAKANAN SEGERA PUNCA OBESITI KANAK-KANAK PDF Print E-mail
Written by Sam Wong Chin Kah   
Friday, 29 April 2011 09:18

Lebih daripada 76% kanak-kanak di Malaysia menghabiskan masa mereka untuk menonton televisyen dan bermain komputer. Demikian menurut Menteri Kesihatan Malaysia,  Dato’ Liow Tiong Lai. Akibat daripada tabiat tersebut, di samping kurang bersenam, menyebabkan masalah kegemukan dalam kalangan kanak-kanak semakin serius.

Beliau juga menyatakan bahawa hanya 28.5% pelajar mengamalkan diet yang sihat, manakala 14.5% kanak-kanak (umur 7 hingga umur 13) mengalami masalah kekurangan zat makanan

Selain itu, hanya terdapat 10% pelajar rendah yang tidak makan sarapan, manakala 70% pelajar yang akan makan sarapan.

Burger merupakan makanan segera yang paling digemari oleh kanak-kanak. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa nasi lemak, mi goreng dan nasi ayam merupakan makanan kantin yang paling disukai oleh pelajar sekolah. Makanan segera yang popular bagi kanak-kanak merupakan burger, ayam goreng dan pizza.

Makanan segera yang berleluasa di Malaysia telah menjadi makanan kegemaran kepada kanak-kanak. Di samping itu, iklan tentang makanan segera telah memupuk corak makanan segera dalam kalangan kanak-kanak sejak mereka kecil lagi.

Cara pemakanan dan corak kehidupan yang tidak sihat merupakan dua isu penting dalam masalah kegemukan kanak-kanak.

Masalah ini bukan bukan sahaja berlaku di Malaysia, tetapi juga di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, sesetengah kerajaan tempatan telah mengehadkan penjualan makanan segera yang disertakan dengan alat mainan.

Langkah ini dapat mengurangkan nafsu kanak-kanak pada makanan segera. Walau bagaimanapun, pendidikan merupakan cara yang paling berkesan untuk mendidik kanak-kanak tentang diet yang sihat.

Kesimpulannya, pendidikan tentang amalan pemakanan sihat perlu bermula di rumah.

Sam Wong Chin Kah
Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia

 

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.