Laman Utama Berita Terkini Pendidikan PEMANSUHAN PMR DAN SPM – WAJAR ATAU TIDAK?
PEMANSUHAN PMR DAN SPM – WAJAR ATAU TIDAK? PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 01 July 2010 10:28

PMR dan SPM mungkin akan dimansuhkan berikutan cadangan yang dilontarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Cadangan tersebut telah menarik perhatian banyak pihak termasuk ibu bapa, guru, badan bukan Kerajaan (NGO), kesatuan guru, parti politik dan pelajar.

Pelbagai maklum balas disuarakan mengikut pandangan dan persepsi masing-masing. Berdasarkan hasil penelitian kepada peperiksaan UPSR dan PMR yang dilaksanakan sekarang, Kementerian Pelajaran mendapati sistem pendidikan negara yang sedia ada terlalu berorientasikan peperiksaan.

Menurut Timbalan Perdana Menteri Malaysia, yang juga Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin berpendapat hanya perlu ada satu peperiksaan awam sahaja bagi menilai pencapaian pelajar iaitu SPM. Hanya peperiksaan ini yang dititikberatkan untuk memasuki pengajian tinggi serta dinilai bagi soal kerjaya.

Walau bagaimanapun, satu peperiksaan akan diadakan bagi menggantikan UPSR, yang tidak diwajibkan dan terbuka kepada pelajar yang ingin memasuki sekolah berasrama penuh. Namun begitu, UPSR dan PMR mungkin akan diteruskan, tetapi hanya sebagai penilaian pencapaian pelajar di peringkat sekolah sahaja.

Ada pihak yang lantang menolak cadangan ini dengan alasan akan mengurangkan pencapaian sekolah, pelajar akan mula acuh tak acuh terhadap pelajaran, guru yang malas serta meningkatkan sikap culas ibu bapa yang tidak mengendahkan pelajaran anak mereka.

Selain itu, ada pihak yang terus menyokong cadangan pemansuhan ini dengan alasan sistem pendidikan yang terlalu memberi fokus kepada peperiksaan sehingga mengabaikan aspek lain seperti ko-kurikulum dan kreativiti pelajar. Tidak kurang juga, ada pihak yang mencadangkan hanya salah satu daripada dua peperiksaan dimansuhkan. Ini menunjukkan bahawa masyarakat Malaysia mulai menjadi sebuah masyarakat yang responsif apabila melibatkan soal kepentingan umum.

Terbaru pula, Kementerian bercadang untuk memperkenalkan sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SBA) bagi menggantikan UPSR dan PMR. Sistem ini telah diteliti dan didapati bersesuaian untuk dipraktikkan berikutan kejayaan sistem ini dilaksanakan di negara lain.

Sistem ini bukanlah sesuatu yang baharu kerana negara maju seperti Jepun telah lama mengamalkan satu peperiksaan awam sahaja untuk memasuki universiti. Pelaksanaan SBA akan diseragamkan oleh Lembaga Peperiksaan dan membolehkan sekolah menilai pencapaian pelajar.

Jika dilihat dari perspektif positif, tindakan KPM ini boleh mengurangkan tekanan guru dan pelajar daripada terus dibebani dengan peperiksaan PMR dan SPM, seterusnya mencetus kepada pendidikan yang kurang efektif dan berkesan. Kita sering digemparkan dengan pencapaian pelajar yang mendapat A bagi semua pelajaran, tetapi ini masih belum dapat mencerminkan mutu pelajar berkenaan. Selain itu, sistem baru ini juga dapat mengurangkan beban ibu bapa dalam kos pembelajaran anak-anak.

Sekiranya hanya satu peperiksaan awam akan dijalankan, implikasi kos bagi kerajaan melaksanakan pembaharuan atau projek adalah berkurangan berbanding sekarang. Selain itu, bidang-bidang lain seperti sukan dan seni mula berkembang maju. Banyak bakat baru yang berkebolehan dan berkemahiran akan lahir daripada pelbagai bidang. Memandangkan tempat yang disediakan di SBP adalah terhad, maka satu ujian khas merangkumi IQ dan EQ akan diadakan seperti mana yang diamalkan oleh MRSM ketika ini.

NURUL AINA IBRAHIM ISTAR
Forum Air Malaysia

 

 

Video Competition

"My Food Label 2017"

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.