Laman Utama Berita Terkini Pendidikan PENJIMATAN DENGAN PRODUK CEKAP AIR
PENJIMATAN DENGAN PRODUK CEKAP AIR PDF Print E-mail
Written by Nuraini Khalil   
Thursday, 13 February 2014 10:39

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) telah memperkenalkan label kecekapan air atau Water Efficient Product Labelling Scheme (WELPS) untuk produk-produk yang cekap penggunaan air. Label ini berfungsi dalam membantu pengguna membuat pilihan yang betul semasa pembelian produk dan Ia juga dapat menggalakkan pengeluar untuk menghasilkan lebih banyak produk cekap air di pasaran.  Lebih 90 model produk telah pun menyertai WELPS dan akan disenaraikan dalam direktori MyHijau.

 Apa contoh barangan cekap air?Kehidupan hijau kini untuk masa hadapan
Pada masa kini, penggunaan label ini adalah secara sukarela namunbegitu ia diharap dapat menjadi mandatori di mana barangan yang dikeluarkan oleh syarikat yang tidak menggunakan label WELPS, tidak akan dibenarkan memasuki industri perkhimatan air.


Pemaju-pemaju perumahan juga diharap dapat mempertimbangkan penggunaan peralatan penjimatan air dalam projek-projek perumahan atau pejabat yang baru. Ia bukan sahaja dapat mengurangkan permintaan air mentah yang semakin kritikal, malah ia juga dapat menggalakan kehidupan yang lebih hijau dan membantu pengguna mengurangkan kos bil air dengan pengurangan penggunaan air.


Sudah tiba masanya untuk kita berubah kepada kehidupan yang lebih hijau demi menjamin bekalan air yang mencukupi untuk masa akan datang kerana kita boleh hidup tanpa makanan selama lebih daripada 2 bulan, tetapi kita tidak boleh hidup lebih daripada beberapa hari tanpa air. Air sangat berharga untuk dibazirkan begitu sahaja.

Nuraini Khalil
Forum Air Malaysia
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.