Laman Utama Berita Terkini Polisi Awam BANK NEGARA PERLU WAJIBKAN CCRIS SEBAGAI RUJUKAN UTAMA INSTITUSI KEWANGAN
BANK NEGARA PERLU WAJIBKAN CCRIS SEBAGAI RUJUKAN UTAMA INSTITUSI KEWANGAN PDF Print E-mail
Written by Deivigarani Krishna   
Monday, 31 January 2011 10:37

CTOS adalah simpanan data elektronik yang memberi maklumat am tentang sesebuah syarikat atau individu, manakala CCRIS adalah sistem informasi rujukan kredit yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jika dibandingkan dengan CCRIS, CTOS mempunyai daya tarikan kuat dalam kalangan institusi kewangan, walaupun CCRIS adalah sistem bank sendiri.

Rekod yang ada pada CTOS amat berkuasa sehingga institusi kewangan boleh menolak permintaan pinjaman pelanggan walaupun rekod mereka bersih. Kemungkinan nama mereka pernah dimasukkan di dalam sistem CTOS semasa mereka memohon pinjaman wang.

Namun disebabkan rekod dalam sistem CTOS tidak dikemas kini, menyebabkan permohonan pinjaman tersebut ditolak.

Siapakah itu CTOS? Mengapa CTOS perlu menyimpan rekod peribadi pihak ketiga? Kenapa Bank Negara Malaysia tidak menjadikan CCRIS sebagai rujukan penting kepada institusi kewangan sebelum meluluskan pinjaman?

Rakyat Malaysia khuatir dengan kebergantungan institusi kewangan terhadap data maklumat CTOS. Bank Negara Malaysia perlu mempertingkatkan keupayaan CCRIS agar lebih berkesan serta mewajibkan institusi kewangan hanya menggunakan CCRIS sebagai rujukan rekod utama apabila meneliti permohonan pinjaman.

Deivigarani Krishna
Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)

 

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

MySWITCH 2017

Maklumat Kepada Semua

Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.