Laman Utama
Aktiviti Pengosongan Tangki Septik Individu peringkat Negeri Pahang di Taman Balok Makmur Kuantan PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Thursday, 23 March 2017 14:21

 

Malaysia mempunyai lebih 1.32 juta tangki septic individu dan Pahang mempunyai sebanyak 137,569 tangki septic individu. Tangki septic individu (IST) merupakan jenis sistem pembetungan yang paling 'ringkas’ dan mempunyai ruang simpanan yang terhad. Sesebuah IST itu meliputi dua ruang yang bersambung secara bersiri. Di dalam ruang yang pertama, pepejal daripada kumbahan akan mendap dan membentuk "enapcemar" manakala gris dan minyak akan terapung di permukaan dan membentuk lapisan skum. Efluen di antara lapisan skum dan enap cemar akan mengalir keruang kedua di mana pemendapan seterusnya akan berlaku. Akhirnya, efluen akan meninggalkan ruang yang kedua dan akan dilepaskan kelongkang atau parit. Sekiranya, IST tidak dikosongkan secara berjadual maka enap cemar dalam ruang IST akan melimpah keluar dan mencemari longkang dan parit.

 

Read more...
 
Pencemaran sungai: Ubah sikap melalui kempen kesedaran PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Thursday, 23 March 2017 10:26

 

PENCEMARAN di Sungai Semenyih sebabkan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih terpaksa ditutup berulang kali. - Foto hiasan


SUNGAI Semenyih terletak di Semenyih, Selangor. Punca sumber air bagi Sungai Semenyih ialah di Bukit Ulu Semenyih (450 meter dari aras laut). Kuala Sungai Semenyih terletak di Jenderam Hilir. Sungai Semenyih digunakan untuk kegunaan penduduk Semenyih, Bandar Rinching dan Bandar Tasek Kesuma sejak 2005. Lembangan Sungai Semenyih mempunyai 36 cawangan lembah dan 25 tadahan air sederhana meliputi kawasan 230.94 kilometer (km).

Lembangan Sungai Semenyih ini, termasuk Empangan Semenyih. Panjang sungai ini 37 kilometer dan terbahagi kepada tiga peringkat iaitu ulu sungai, tengah sungai dan hilir sungai. Empangan Semenyih dan Loji Rawatan Air Semenyih dibina untuk menampung permintaan air terawat penduduk di sekitar Putrajaya, Petaling Jaya, Kuala Lumpur, Lembah Klang dan Semenyih.

Read more...
 
8 cosmetic products with poisons disallowed for sale PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Wednesday, 22 March 2017 00:00

PUTRAJAYA: The public have been advised not to buy or use eight cosmetic products detected to contain scheduled poisons, namely mercury, hydroquinone and tretinoin, which are not allowed in cosmetic products.

Health director-general Dr Noor Hisham Abdullah said the products involved were Moleek Day Cream; Adel Miracle Flawless Serum; Ah Beauty Night Cream (containing mercury); Ndz UV Whitening (hydroquinone); Snow Cream Normal; Snow Cream Sensitive; Dnars Nar Cream – Sensitive; and Ellfie Night Cream (hydroquinone and tretinoin).

 

Read more...
 
SPAN Terbit Majalah, Papar Informasi mengenai Air PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 17 March 2017 15:31

CYBERJAYA – Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) hari ini melancarkan majalah ‘Penting’ untuk memberi informasi yang lebih mendalam kepada masyarakat mengenai topik air dan kumbahan.

Diterbitkan dua bulan sekali, majalah Penting yang menyasarkan edaran di sekolah, agensi kerajaan, syarikat pengendalian air dan orang awam turut mengupas mengenai konsep dan isu berkaitan sanitasi, pembentungan dan pemuliharaan air.

Read more...
 
Pengguna perlu bijak berhadapan kes penipuan dalam talian PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Friday, 17 March 2017 15:03

PUTRAJAYA: Rakyat Malaysia perlu tahu kuasa pengguna yang dimiliki serta bijak dalam membuat keputusan serta mengambil tindakan terutamanya apabila berhadapan dengan kes penipuan dalam talian.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Henry Sum Agong berkata dalam arus ekonomi dunia yang tidak menentu dan penggunaan teknologi digital yang agresif, pengguna berhadapan isu kepenggunaan yang semakin mencabar.

"Oleh itu, pengguna perlu melengkapkan diri dengan ilmu kepenggunaan meliputi pelbagai aspek iaitu sosial, ekonomi dan persekitaran semasa," katanya semasa merasmikan Sambutan Hari Hak-hak Pengguna Sedunia 2017, di sini pada Rabu.
Menurutnya, tema sambutan 'Membina Pengguna Dunia Digital Yang Boleh Dipercayai' sangat bertepatan dengan kepesatan teknologi global ketika ini kerana rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam memanfaatkan teknologi yang ada.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 61

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

Maklumat Kepada Semua

  1. Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna.
  2. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.
  3. Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan.
  4. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.

KonsumerKINI di Twitter