Laman Utama
Jangan mudah terpedaya dengan skim pelaburan PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Friday, 28 April 2017 09:39

KUALA LUMPUR - Orang ramai diingatkan agar tidak mudah terpedaya dengan skim pelaburan yang menawarkan pulangan lumayan, sebaliknya perlu memikirkan kesannya sebelum menjadi mangsa penipuan, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani.

"Pertama sekali bila ada orang tawarkan pulangan 20 peratus, mereka perlu cepat-cepat pergi buat laporan di Bank Negara atau polis. Jika melabur sebulan sudah dapat 20 peratus, mana logik, ini tipu sahaja.

Yang menjadi masalah sekarang, bila mereka dah dapat 20 peratus itu mereka diam sahaja.  Namun bila tak dapat 20 peratus itu mereka baru mula bising," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas isu satu skim pelaburan, 'JJ Poor to Rich' (JJPTR) yang ​​dilaporkan digodam dan mengalami kerugian RM500 juta.

Media baru-baru ini melaporkan Pengasas JJPTR , Johnson Lee, 28, dalam catatan di laman Facebook JJPTR Malaysia pada Isnin berkata beliau merancang untuk membuat bayaran balik kepada pelabur (baharu) pada pertengahan Mei.

 

Read more...
 
Pilih Kontraktor yang berwibawa PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Wednesday, 26 April 2017 11:47

 

KITA sering mendengar keluhan orang ramai mengenai keadaan permukaan jalan raya yang tidak rata serta berlubang di sana sini di merata tempat di negara ini. Walaupun isu ini sering dibangkitkan oleh pelbagai pihak termasuk media arus perdana terutama­nya Utusan Malaysia, namun masalah ini terus menghantui pengguna jalan raya, seolah-olah tidak ada jalan penyelesaian.

Lebih merumitkan keadaan apabila kerja-kerja ­meningkatkan sistem pembetungan dan saliran giat dijalankan di banyak tempat lantas menghasilkan lubang-lubang besar yang boleh mengundang malapetaka.

Kejadian seorang guru wanita hampir terbunuh apabila keretanya menjunam masuk ke dalam lubang besar di kawasan kerja pembetungan di Taman Sri Jerlok, Kajang bulan lalu seharusnya membuka mata pelbagai pihak mengenai bahaya yang dihadapi oleh pengguna jalan raya.

Read more...
 
Kerajaan kenal pasti dua faktor utama kebocoran data peribadi - KKMM PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 21 April 2017 10:35

KUALA LUMPUR, 20 April (Bernama)

Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengenal pasti kecuaian pengguna data (syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi) dan sikap rakyat Malaysia yang gemar berkongsi data peribadi, sebagai dua faktor utama kebocoran data peribadi terutamanya melibatkan nombor telefon bimbit, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.

Menurut kementerian itu, di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709), setiap syarikat pengguna data wajib mematuhi tujuh Prinsip Perlindungan Data Peribadi dalam mengendalikan data peribadi milik pelanggan bagi memastikan data peribadi tersebut tidak disalahgunakan.

"Kegagalan mematuhi prinsip-prinsip ini merupakan suatu kesalahan yang mana jika sabit kesalahan, pengguna data boleh didenda tidak melebihi RM300,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Read more...
 
Waspada panggilan palsu dari 'bank', dapatkan maklumat peribadi - ABM PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Monday, 17 April 2017 08:42

 

KUALA LUMPUR: Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) mengingatkan orang ramai supaya mengabaikan panggilan kononnya dari 'bank' mengenai jumlah tunggakan pinjaman atau meminta pengesahan transaksi kad kredit.

"Bank-bank tidak akan meminta maklumat peribadi melalui panggilan telefon," menurut persatuan itu dalam kenyataan di sini.

ABM menjelaskan, berdasarkan laporan diterima, terdapat dua modus operandi yang kerap digunakan oleh pemanggil palsu terbabit.
Modus operandi pertama melibatkan mesej yang telah direkodkan akan memaklumkan penerima panggilan bahawa mereka mempunyai jumlah pinjaman tertunggak.

Read more...
 
Digitorial: Segerakan rundingan penstrukturan air PDF Print E-mail
Written by Admin 3   
Thursday, 13 April 2017 08:23

 

KUALA LUMPUR: Beberapa episod gangguan bekalan air melanda Lembah Klang tahun lalu dan awal tahun ini yang disebabkan oleh pencemaran di loji rawatan air (LRA) dan paip pecah kerana usang, memberi kesan cukup besar kepada pengguna dan juga industri. Dengan bilangan penduduk yang terjejas membabitkan 3.89 juta orang, ia juga memberi kesan kepada mereka yang terbabit dalam bidang perniagaan termasuk pengusaha sektor pembuatan. Pelaksanaan penstrukturan semula air yang dijangka lewat disebabkan penangguhan rundingan sehingga 5 Oktober 2017 memungkinkan masalah ini untuk berterusan. Justeru, pihak berkaitan perlu serius dalam mencari penyelesaian kepada krisis ini. Margin simpanan air tidak cukup Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER), S Piarapakaran, berkata krisis air di Selangor termasuk Kuala Lumpur dan Putrajaya dilihat akan berterusan jika margin simpanan air masih tidak mencukupi bagi menampung permintaan yang semakin meningkat. "Bayangkan, insiden kemarau pada 2014 yang menyaksikan taburan hujan rendah berulang, selain pemberhentian operasi pencawang elektrik biarpun loji berkenaan mampu beroperasi, namun margin simpanan air tidak mencukupi bagi menampung permintaan. "Jika kapasiti loji dibesarkan antara 10 hingga 20 peratus, kita akan guna lebih banyak air

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 64

Tweet Me

NCCC - E-Aduan

Klik disini untuk membuat Aduan secara online
Atau
Hubungi Kami di talian
03 7877 9000
untuk membuat aduan

NCCC - Pusat aduan setempat bagi membantu para pengguna menyelesaikan masalah dan aduan pengguna

 

Sertai Kami di Facebook

Subscribe Newsletter

Maklumat Kepada Semua

  1. Berita dan rencana yang disiarkan di dalam KonsumerKINI boleh diulang terbit dan diulang siar oleh mana-mana media cetak atau elektronik, blog ataupun laman web bagi tujuan untuk memberikan pendidikan dan maklumat kepada pengguna.
  2. Ulang terbit atau ulang siar boleh dilakukan tanpa mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak KonsumerKINI terlebih dahulu.
  3. Walau bagaimanapun, digalakkan supaya meletakkan alamat laman web KonsumerKINI bagi tujuan rujukan.
  4. Media cetak dan elektronik digalakkan untuk menghubungi pihak yang membuat kenyataan dalam KonsumerKINI sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut.

KonsumerKINI di Twitter