Keselamatan Makanan
Keselamatan makanan merupakan satu isu yang sangat penting bagi pengguna di serata dunia.

Pada tahun 2008, isu keracunan makanan di kalangan pelajar sekolah di Malaysia telah menyebabkan ramai pelajar dimasukkan ke wad.

Penyediaan makanan dengan cara yang tidak selamat dan tidak berkualiti di premis-premis makanan dan kilang-kilang juga akan menyebabkan makanan yang dihasilkan tidak selamat.

Standard dan keselamatan makanan
Standard merupakan satu panduan yang mengariskan ciri-ciri keselamatan bagi ssesuatu produk dan perkhidmatan.

Pengeluar, pengilang dan penyedia makanan harus mengikut standard keselamatan yang ditetapkan bagi memastikan makanan yang dihasilkan adlah selamat.

Amalan Pengilangan Yang Baik Standard Good Manufacturing Practise (GMP)
Langkah- langkah universal yang mengawal operasi sesebuah premis makanan bagi membolehkan penghasilan makanan yang selamat.

Analisa Bahaya Titik Kawalan Kritikal-Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
Satu konsep sistematik dan saintifik dalam mengenalpasti, menilai dan mengawal ancaman yang menyebabkan bahaya kepada keselamatan makanan.

Standard GMP adalah satu panduan antarabangsa bagi kilang-kilang dan premis makanan dalam menyediakan tempat yang bersih, selamat dan berkualiti dalam pembuatan makanan.

GMP ini telah juga telah diubahsuai mengikut konteks Malaysia supaya pengunaannya lebih sesuai.

HACCP pula menggariskan dengan lebih terperinci mengenai keselamatan makanan yang menyentuh aspek Critical Control Point iaitu Takat Kawalan Kritikal.

 

Takat Kawalan Kritikal ini membolehkan sebarang pencemar makanan seperti bacteria, bahan kimia dan bendasing boleh dikeluarkan dan tidak mencemar makanan tersebut

 

Mohana Priya
Persatuan Pengguna- Pengguna Standard Malaysia